In Nederland zijn verschillende dierentuinen, safariparken en dierentuinen te bezoeken. Waar mogelijk werden geen hekken en tralies geplaatst en werden in plaats daarvan grachten aangelegd. We presenteren geselecteerde dierentuinen en dierenparken in Nederland.

Amsterdam: Koninklijke dierentuin Artis en Micropia

Artis is de oudste dierentuin van Nederland en een trekpleister voor bezoekers in hartje Amsterdam. Ongeveer 750 diersoorten uit alle delen van de wereld zijn thuis in de dierentuin, die in 1838 werd opgericht. Op het enorme gebied leven naast giraffen, olifanten en zebra’s talloze soorten apen en veel bewoners van het tropisch regenwoud. Er is een vlinderpaviljoen, een aquarium en een planetarium. Bijgevoegd is het Micropia Museum, waar je op ontdekkingsreis kunt gaan in de wereld van microscopisch kleine wezens. Gewoon een wandeling onder de eeuwenoude bomen is een belevenis.

Sea Life Scheveningen

Sea Life Scheveningen is een bijzondere dierentuin die je meeneemt naar de kleurrijke onderwaterwerelden van de wereldzeeën. De bewoners van tropische, subtropische en gematigde klimaten leven in 45 aquaria. Haaien en pijlstaartroggen zwemmen hun baan in sommige tanks, terwijl andere aquaria worden bevolkt door zeepaardjes, lipvissen, zeeschildpadden en piranha’s. In de ondiepe voelbassins kunnen krabben en zeesterren worden aangeraakt. Een dagelijks hoogtepunt is het voeren van de zeedieren. Er zijn speciale gebieden voor pinguïns en otters, evenals een glazen onderwatertunnel. Terwijl je in het droge staat, zwemmen roggen en haaien boven je hoofd door een tropische onderwaterwereld.

Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is de dierentuin in Rotterdam, één van de mooiste dierentuinen. Het gebied is opgedeeld in verschillende gebieden die de afzonderlijke continenten vertegenwoordigen en bevolkt zijn met de bijbehorende diersoorten. Talrijke attracties zoals een gorilla-eiland, een vleermuisgrot, een ijsgrot met ijsberen, een krokodillenrivier en een 22 m lange onderwatertunnel zullen de bezoekers niet met ontzag achterlaten. In het Ozeanium zijn pinguïns, schildpadden, otters en papegaaiduikers te zien. Een deel van de dierentuin in Nederland is gemodelleerd naar de Afrikaanse savanne. De grote dieren van het Afrikaanse continent zoals olifanten, giraffen, zebra’s en gnoes leven daar.

Safaripark “Beekse Bergen” in Hilvarenbeek

Het Safaripark “Beekse Bergen” ligt ten zuiden van Tilburg in het dorp Hilvearenbeek. In de grootste wilddierentuin van de Benelux leven de Afrikaanse “Big Five”: olifant, waterbuffel, leeuw, luipaard en neushoorn. Door het Safaripark loopt een weg die u met uw eigen auto kunt rijden. Als alternatief kunt u de omgeving verkennen via verschillende wandelpaden of deelnemen aan een georganiseerde bussafari. Van april tot november is er ook elke dag een spectaculaire roofvogelshow. Het Safaripark “Beekse Bergen” is een aanbevolen bestemming voor een familievakantie in Nederland. Er is nauwelijks een andere plek waar je dichter bij de bewoners van de Afrikaanse savanne komt dan in de dierentuin.

Dolfinarium Harderwijk

Dolfinarium Harderwijk, ten zuidoosten van Amsterdam, is geen dierentuin in de oorspronkelijke zin van het woord, maar het is nog steeds een attractie in Nederland. Het pretpark herbergt een indrukwekkend aantal zeezoogdieren, waaronder zeeleeuwen, dolfijnen, zeehonden en walrussen. De meeste bezoekers komen naar de leuke dierenshows met dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen. De dieren voeren geweldige trucs uit en verbazen het publiek met hun optredens. In een apart gedeelte van het Dolfinarium zie je tal van andere waterdieren zoals kreeften, roggen, oesters en haaien. Kinderen kunnen zich verheugen op een enorme speeltuin en de bijzonder dapperen kunnen kleine babyhaaien en roggen aaien in het Noordzeebekken.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen

Een attractie ten noordwesten van Nijmegen is Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In het berenbos werden vroeger gewonde en mishandelde bruine beren verzorgd. Tegenwoordig leven de bruine reuzen met wolven op het terrein van twee hectare. In het grootste gorillaverblijf van Europa kun je de mensapen zien foerageren en sinds 2012 kun je deelnemen aan een spectaculaire zeeleeuwenshow in de Blue Lagoon. Een van de nieuwste attracties is het reuzenpandaverblijf Pandasia, dat in april 2017 werd ingehuldigd. Voor de jongste dierentuinbezoekers is de speeljungle RavotAapia ingericht met een gestrand piratenschip.

Apenheul Apeldoorn – de apenheuvel

Op ongeveer een uur rijden van Amsterdam ligt de “apenheuvel” Apenheul in de stad Apeldoorn. De dierentuin is een uitstekende bestemming voor een vakantie in een vakantiehuis in Nederland. In deze dierentuin, die gespecialiseerd is in apen, kunnen doodshoofdaapjes, maki’s, berberapen en de levendige zijdeaapjes zich vrij en zonder beperkingen bewegen. Zojuist zijn de behendige klimmers boven je hoofd in de bomen aan het turnen en het volgende moment zit je op je schouder en pluk je je haar. Bij de ingang kun je een aapbestendige tas lenen waarmee je je persoonlijke spullen kunt beschermen tegen toegang door de dieren. Naast de kleine apensoorten leven ook chimpansees, gorilla’s en orang-oetans in grote omhuizingen die geschikt zijn voor de soort.

Een dure hobby

De dierentuin bezoeken is vaalk niet goedkoop. Kijk voor korting dierentuin daarom eens naar de kortingskaart van nappas.nl, waarmee de dure uitstapje wat goedkoper kan worden.