Heb jij één van de te gekke bierbrouw pakketten aangeschaft, dan kun je vast niet wachten totdat je eindelijk aan de slag kunt met het brouwen van bier. Toch is er meer dan alleen bier wat je kunt maken tijdens het brouwproces. Je zult je vast afvragen wat dit dan zou kunnen zijn. Om je een eindje op weg te helpen, zullen we je in dit artikel verder uitleggen wat we hiermee bedoelen en wat je ermee kunt. Want wanneer jij alle stappen keurig volgt, dan zul je uiteindelijk uitkomen bij het maischen van het brouwsel. Dit zorgt ervoor dat je een goedje overhoudt, wat door velen wordt weggegooid. Ontzettend zonde, want dit bostel, zoals het wordt genoemd, kan prima worden gebruik voor het maken van bierbostel brood. Hoe je dit kunt doen, dat leggen we je hieronder uit.

Wat is bierbostel?

Voor we verder gaan hoe je zelf bierbostelbrood kunt maken, is het goed eerste te weten wat bierbostel nu eigenlijk is. Ga je zelf bier brouwen, dan is dit wat je overhoud na het maischen. Maischen is een proces waarbij je het mout gedurende een periode verwarmt op een vaste temperatuur. Dit zorgt ervoor dat er suiker wat in het mout zit vrij komt. Dit proces duurt even, maar wanneer het klaar is, wordt het wort, ook wel het suikerwater genoemd gescheiden van het mout. De bierbostel die dan overblijft, is dan vervolgens niet meer nodig. Waar veel mensen die zelf bier brouwen ervoor kiezen het weg te gooien, is er gelukkig ook een groot deel die wel weet wat je hier nog mee kunt doen. Eén van die dingen is het bakken van een brood. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je hieronder.

Bak een brood

Het is natuurlijk ontzettend zonde om het overgebleven bierbostel weg te gooien. Je kunt dit bijvoorbeeld voeren aan de dieren bij de kinderboerderij, maar wat dacht je ervan om hier een overheerlijk brood van te bakken? Uiteraard heb je naast het bierbostel nog een aantal andere ingrediënten nodig, maar het voordeel is, dat je vaak het meeste wel in je keukenkastje hebt staan. Producten die je nodig hebt zijn; Bloem, water, bakkersgist en olijfolie. Je kunt eventueel voor de smaak nog wat zout toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk. Zoals je ziet is het dus ontzettende zonde om dit bierbostel weg te gooien, want je kunt er nog van alles mee doen.