Amerikanen die meer dan vier kopjes koffie per dag drinken, hebben 18 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Annals of Internal Medicine in 2017.

Maar dit is geen nieuwe kennis. Een onderzoek uit 2012 naar koffieconsumptie bij 402.260 mensen van 50-71 jaar merkte op dat degenen die de meeste koffie dronken significant minder kans hadden om te overlijden tijdens de 12-13 jaar durende onderzoeksperiode.

Koffie heeft gezondheidsvoordelen. Feit. In deze blogpost zullen we enkele van de overvloedige gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie uitleggen. Meer koffieaccessoires nodig op kantoor of thuis? Bij koffiebekerstellen.nl haal je het goedkoop in bulk.

1. Hoe meer koffie je drinkt, hoe lager je risico op diabetes type 2

In 2009 ontdekte een onderzoek van JAMA Internal Medicine dat hoe meer koffie mensen drinken, hoe lager het risico op diabetes type 2. Ze vonden:

‘Een lineaire relatie tussen koffieconsumptie en het daaropvolgende risico op diabetes, zodanig dat elke extra kop koffie die op een dag wordt genuttigd, geassocieerd was met een verlaging van het extra risico op diabetes met 7 procent.’

Kortom, voor elke koffie die je op een dag drinkt, daalt je risico op diabetes type 2 met 7 procent. Netjes, hè?

2. Een vermindering van levercirrose

Een onderzoek uitgevoerd tussen 1994 en 1998 vond ‘een statistisch significante trend in de richting van verminderde levercirrose bij toenemende blootstelling aan koffie’.

Het gerucht gaat (nou ja, het is een bewezen feit…), het drinken van vier of meer kopjes vermindert levercirrose met 84 procent. En levercirrose is een nogal gevaarlijk gevolg van een leverziekte.

3. Ook een vermindering van leverkanker

Het risico op leverkanker wordt volgens deze studie uit 2007 met 44 procent verminderd voor elke twee kopjes koffie die je per dag drinkt .

Leverkanker is ook niet de enige kanker die koffie voorkomt. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat het drinken van koffie geen oorzaak is van borst-, pancreas- en prostaatkanker bij vrouwen en het risico op baarmoederslijmvlies kan verminderen.

4. Een vermindering van de ziekte van Alzheimer

Dat is juist. In één onderzoek bleek dat drie tot vijf kopjes koffie per dag verband hielden met een 65 procent lager risico op de ziekte van Alzheimer.

Cafeïne heeft kortdurende stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel, wat zou kunnen helpen bij het reguleren en beheersen van onze cognitieve functies.

5. Ziekte van Parkinson

In 2007 bleek uit een onderzoek naar koffie- en theeconsumptie en de ziekte van Parkinson dat het drinken van meer thee en koffie per dag verband houdt met een verminderd risico op de ziekte van Parkinson.

Volgens de studie was de grootste vermindering vijf of meer kopjes per dag. We raden je aan niet zoveel te drinken…

6. Een vermindering van depressie en zelfmoord

Koffie maakt niet alleen het fysieke lichaam gezond, het houdt ook onze mentale gezondheid onder controle.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat vier of meer kopjes koffie per dag verband houdt met 20 procent vermindering van depressieve neigingen en 53 procent vermindering van zelfmoord.

Drink niet alles tegelijk

Het is duidelijk dat er veel gezondheidsvoordelen zijn die gepaard gaan met het drinken van koffie. Als je klaar bent met lezen, is het natuurlijk niet verstandig om liters koffie te drinken.

Koffie beïnvloedt iedereen anders. De zes kopjes per dag van de ene persoon kunnen de door angst doorzeefde nachtmerrie van een andere persoon zijn. Bovenstaande wetenschap staat nog in de kinderschoenen. Het is moeilijk om te bepalen of koffie de enige invloed was op de deelnemers aan elk onderzoek.

Ben jij een echte koffiedrinker en ben je opzoek naar leuke koffiebekers? Bij Koffiebekerbestellen.nl kun je je eigen koffiebeker bedrukken! Bekijk snel onze website en ontwerp je eigen koffiebeker!